4 Indie Band Yang Belum Lagi Pupus

Sembang


Apa pengalaman korang dengan muzik indie atau indie band? Korang pernah sakit telinga dan tak faham satu apa pun lirik dalam lagu-lagu indie band? Atau korang pernah dihalang oleh keluarga untuk dengar muzik indie?

Image Via : thelevel.my

Masa mula-mula muzik indie masuk ke dunia muzik di Malaysia, ada yang tak boleh terima, ada yang menghina karya-karya pejuang muzik indie, sampai stesen radio pun takut nak mainkan lagu dorang.

Image Via : Twitter

Tapi disebabkan semangat yang ada dalam diri pemuzik indie, tak kisah la gig kat mana pun yang penting dapat perform, lama-kelamaan muzik indie mula melekat dalam dunia muzik sampai ada band yang dah berjaya masuk dan menang dalam Anugerah Juara Lagu.

Image Via : hiveminer.com

Boleh dikatakan yang muzik indie mula bertapak kat Malaysia pada awal tahun 2000. Sekarang ni dah nak dekat 20 tahun, kita dah boleh dengar muzik indie kat mana-mana. Tak kisah la radio ke, YouTube ke, Spotify ke, budak sekolah rendah pun dah boleh sing along dengan lagu-lagu indie.

Image Via : thelevel.my

Kali ni kita nak tengok 4 indie band ni yang masih lagi memeriahkan industri muzik Malaysia dengan muzik indie yang dorang perjuangkan.

Oh Chentaku

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OH CHENTAKU / OCK (@xohchentakux) on

Masdo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kugiran Masdo (@kugiranmasdo) on

OAG

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Old Automatic Garbage 🇲🇾 (@oagofficial) on

Hujan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by hujanband (@hujanband) on

4 Indie Band, 1 Pentas

Make sure korang free pada 20 April 2019 ni sebab 4 band ni dah standby nak perform untuk korang. OCK, OAG, Masdo dan Hujan kat atas satu stage yang sama, korang bayangkan lah macam mana rakusnya konsert ni nanti.

Kalau nak beli tiket korang klik je kat sini. Jumpa kat sana!

KATALAKI: Bila lagi kita boleh merasa 4 indie band ni beraksi atas satu stage yang sama? Jangan stage roboh sudah.

Last modified: 15 April 2019