5 Kereta Klasik Paling Mahal Dilelong!

Collab, Sembang, SuperDeals

SuperDeals

Ada yang menganggap fungsi kereta adalah untuk pengakutan dari satu destinasi ke destinasi yang lain. Tapi ada juga yang menganggap kereta bukan lah hanya sebuah kenderaan tetapi kereta juga adalah sebuah seni. Ya, seni. Sama juga dengan seni lukisan yang klasik, kereta klasik juga mempunyai sifat-sifat sebegini.

Semakin hari, industri automotif sentiasa berubah mengikut peredaran masa, semakin era berkembang kereta-kereta yang pernah membuatkan kita semua terpegun dengan features serta bentuk yang unik ditinggalkan untuk mewakili era zaman tersebut. Ini adalah beberapa contoh rekaan bentuk seni klasik dalam sejarah automotif dan ada beberapa collectors yang sanggup menaburkan jutaan wang untuk memiliki seni klasik automotif ini.

5. 1955 JAGUAR D-TYPE

Kereta model ini adalah kereta pertama yang ditetapkan sebagai D-Type untuk produksi di kilang. Kereta ini juga pernah juga cuba untuk memasuki pertandingan 24 Hours of Le Mans. Senang citer Jaguar D-Type ini tidak la seklasik yang dikatakan, ada juga yang mengatakan kereta ini tidaklah serare yang disangkakan. Sejak dikeluarkan pada 1955, kereta ini hanya mempunyai 2 pemilik sahaja. Dengan kondisi yang masih lagi perfect, kereta ini dilelongkan kepada pemilik kedua dengan harga $21,780,000. Fuhh semangat…

4. 1956 ASTON MARTIN DBR1

Tak lengkap la list kereta-kereta klasik kalau kita tak letakkan jenama Aston Martin dalam artikel ni kan? Okay untuk kereta ini, ianya dilelong pada harga setinggi $22.5 juta. Disebabkan itum ianya masih dikenali sebagai antara kereta British yang paling mahal pernah dilelongkan. Kenapa Aston Martin DBR1 ni mahal sangat? Kereta ini mahal disebabkan ianya merupakan juara untuk pertandingan Nürburgring 1000 KM. Selain itu, ianya juga pernah dipandu oleh pelumba-pelumba legenda seperti Caroll Shelby dan Stirling Moss.

3. 1964 FERRARI 275 GTB/C SPECIALE BY SCAGLIETTI

Ini adalah kereta pertama daripada tiga special models yang diciptakan oleh Ferrari untuk dipertandingkan dalam 24 Hours Le Mans. Yang uniknya tentang Ferrari 275 GTB/C ini ianya dibuat secara hand-built dengna menampilkan body aluminium Scaglietti. Walaupun kereta ini sudah pun dicat semula dengan beberapa parts yang diubahsuai semula tetapi hardware dalam kereta ini masih lagi kekal sama. Kondisi kereta ini dikatakan masih lagi cantik dan masih sama seperti pertama kali dikeluarkan daripada kilang. Kereta ini telah dibida dengan harga lelong $26.4 juta.   

2. 1954 MERCEDES-BENZ W196 FORMULA 1

Juga dikenali sebagai Mercedes-Benz yang paling mahal yang pernah dijual, kereta vintaj formula 1 dengan mint condition ini telah membuatkan pelumba Juan Manuel Fangio dikenali dilitar Grand Prix buat sebanyak dua kali, di German dan di Switzerland. Kereta ini juga telah pernah dipertandingkan dalam lima litar world championship Grand Prix. Jadi tak heran harga lelongan kereta ini dinilai semahal $29,650,095.

1. 1962 FERRARI 250 GTO

Untuk nombor satu dalam list artikel ini. Ianya adalah sebuah kereta yang dikatakan sebagai “the world’s most important, desirable, and legendary motor car.” . Kereta ini juga dikenali dengan sejarah kemenangan yang terbaik antara 1962 hingga 1965. Menurut sumber Hotcars.com, kereta ini memegang rekod untuk kereta paling mahal pernah dilelong dengan harga mencecah $48,405,000.

Image via: Thelaki.com.my

Fuhh macam mana? Memang tarik nafas panjang-panjang bila tengok harga kereta-kereta klasik kat atas ni kan? Bila tengok condition kereta-kereta yang atas ni, semuanya masih kekal cantik dan tiada cacat atau calar balar kan? Kalau korang teringin nak maintain condition body atau warna kereta korang masih kekal cantik, kami sarankan korang try (Basic) Car Paint Protection Film – (Small, Medium) yang ditawarkan di SuperDeals.com.my ni. Harga pun murah kaw kaw bro!

KATALAKI: Jagalah kereta korang elok-elok, mana tau dah jadi klasik nanti boleh lelong juta juta.

SuperDeals

Last modified: 30 December 2019