Apa Itu Millennials? Ini Fakta Untuk Korang

Sembang, ZAP, ZeKool

Milenium mungkin adalah generasi yang paling banyak dikaji dalam sejarah. Pada tahun 2012, Yayasan Perdagangan Amerika Syarikat telah mengisytiharkan bahawa tidak ada generasi lain yang mungkin telah dianalisis dengan teliti atau diteliti – sebagai Millennials, yang secara umumnya digambarkan sebagai individu yang lahir antara tahun 1981 dan 1996.

Walaupun mereka telah mendapat banyak kritik untuk membunuh segala-galanya dari mayonis dan pusat membeli-belah ke Big Macs dan helaian atas, mereka juga mungkin mengubah bahawa “satu daripada setiap dua perkahwinan akan berakhir dengan perceraian” yang telah berleluasa pada kadar yang membimbangkan.

Harini kami nak tentang generasi Millennials atau BBNU yang korang patut tahu.

DEFINISI MILLENNIALS SENTIASA BERUBAH

Generasi yang digelarkan sebagai “Millennials” adalah mereka-mereka yang lahir diantara 1981 dan 1996. Walaupun terdapat definisi yang berbeza-beza, Pusat Penyelidikan Pew mendefinisikan Millennial sebagai seseorang yang dilahirkan antara tahun 1981 dan 1996. Ini bermakna bahawa walaupun generasi Millennials sering digunakan sebagai singkatan untuk “orang muda”, ahli tertua kohort kini berada di dalam mereka lewat tiga puluhan.

TERMA MILLENNIALS WUJUD SEJAK 1991

Terma Millennials telah diwujudkan oleh seorang pakar sejarah bernama Neil Howe dan William Strauss dalam buku yang diterbitkan ditulis oleh mereka. Mereka telah memutuskan untuk melabelkan terma “Millennials” berdasarkan fakta bahawa golongan Millennials yang lebih tua akan menamatkan sekolah menengah pada tahun 2000.

BANYAK GELARAN

Nama gelaran yang sering digunakan selain Millennials untuk golongan antara 1981 hingga 1996 ini adalah seperti Generasi Y, Gen Y , Echo Boomers dan Generation Me. Menurut laporan yang dikeluarkan pada tahun 2012, “The Millennials Research Review” yang dikeluarkan oleh U.S. Chamber of Commerce Foundation, terdapat lebih daripada 30 nama untuk mengambarkan generasi Millennials.

MILLENNIALS SUKA MEMBACA

One thing yang bagus untuk golongan generasi Y ini adalah mereka suka membaca. Secara purata, golongan ini akan membaca sebanyak lebih kurang 5 buku setiap tahun kalau berbanding generasi terdahulu. Millennials juga suka luangkan masa di perpustakaan.

Dalam sebuah kajian yang jalankan oleh Happify, sebuah website yang memberikan kesedaran dan memperbaiki tentang isu Mental Health. Mereka menyatakan bahawa golongan Millennials diantara 25-34 akan sentiasa memikirkan tentang kerja dan sangat menghargai kerja-kerja golongan senior.

SIAPA MILLENNIALS USIA 40AN

Macam pelik tapi sebenarnya antara golongan Millennials yang sudah hampir cecah 40 tahun antaranya seperti Beyonce, Princess William dan Kim Jong Un. Jadi tak salah lah kalau ada abang-abang atau pun kakak-kakak yang boleh kita gelarkan mereka ini sebagai golongan generasi Millennials. So jangan judge diorang tua tau sebab diorang pun juga dalam golongan yang sama.

TAK SUKA BERCUTI

Disebabkan golongan ini suka bekerja dan lebih pentingkan masa untuk bekerja. Dalam sebuah kajian yang dijalankan pada tahun 2016 oleh Deloitte, kajian tersebut mendapati bahawa sebanyak 48 peratus golongan Millennials yang bekerja inginkan majikan mereka melihat mereka sebagai pekerja yang berdedikasi dan akan rasa bersalah jika mengambil cuti terlalu lama. Ada juga kajian yang dijalankan di Linkedin dimana sebanyak enam belas peratus daripada Millennials yang bekerja merasakan takut untuk meminta cuti annual leaves daripada boss mereka.

CHINA PALING BANYAK MILLENNIALS 

Negara China mempunyai golongan Millennials yang paling banyak, bahkan lebih banyak golongan generasi Millennials di China berbanding di Amerika Syarikat. China menempatkan lebih 351 juta generasi golongan Millennials iaitu bersamaan dengan 25 peratus populasi penduduk negara tersebut.

KATALAKI: Siapa yang ingat golongan Millennials ni generasi BBNU. Sila share artikel ni okay?

Last modified: 23 March 2020