Asal Usul Lemang

Sembang

Kalau takde Lemang masa hari raya bukan raya la namanya, betul? Raya pun dah nak semakin dekat ni, korang dah makan Lemang ke belum? Atau korang jenis tunggu hari raya baru bersemangat nak belasah Lemang?

Image Via : mahamahu.com

Korang pernah terfikir mana datang sebenarnya Lemang ni? Susah gak sebenarnya kalau kita nak kaji betul-betul kewujudan Lemang di bumi Malaysia. Secara ringkasnya, Lemang bermaksud makanan yg dibuat daripada beras pulut dan santan, dibakar atau dipanggang di dalam buluh dan dibalut bahagian dalamnya menggunakan daun pisang.

Image Via : thestar.com.my

Menurut laporan Berita Harian sebelum ni, Pensyarah Kanan Fakulti Bahasa dan Komunikasi, Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI), Prof Madya Datuk Dr Mohd Rosli Saludin ada bagi tahu pasal asal usul Lemang.

Image Via : bharian.com.my

Lemang selalunya dimakan dengan lauk sampingan lain untuk menyedapkan lagi Lemang yang lalu kat tekak dan sampai ke dalam perut. Ada yang suka makan Lemang dengan Ayam Masak Merah, Rendang Ayam atau Daging, Kuah Kacang, Lodeh, Serunding dan banyak lagi lah. Ada gak yang suka makan Lemang macam tu je tanpa lauk sampingan.

Image Via : says.com

Jenis Lemang

Betapa banyaknya dan bermacam-macam jenis Lemang yang wujud kat Malaysia ni, rasanya bukan semua jenis kita pernah rasa lagi. Tapi kalau korang teringin nak cari dan cuba Lemang lain daripada yang lain, ni jenis-jenis Lemang yang ada kat Malaysia.

Lemang Buluh

Image Via : udabayas.com

Lemang Periuk Kera

Image Via : says.com

Lemang Pulut Hitam

Lemang Jagung

Lemang Tepung

Image Via : mediayours.net

KATALAKI: Masa tengah puasa baca pasal Lemang ni memang menguji kesabaran dan keimanan betul.

Last modified: 21 May 2019