Asteroid Dijangka Hentam Bumi, Ini Respons Netizen Malaysia

Sembang

Pada 25 Jun 2019 hari tu, Awani ada keluarkan berita mengenai asteroid yang dijangka akan menghentam bumi pada September 2019 nanti. Bila korang dengar berita macam ni, apa reaksi korang? Apa yang korang fikirkan? Risau atau hanya anggap berita macam ni mengarut?

Image Via : astroawani.com

Ada akaun Instagram yang muat naik berita ni kat media sosial iaitu @999malaysia dan menerima macam-macam reaksi daripada pengguna Instagram yang lain di ruang komen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 999 Malaysia | Berita Terkini (@999malaysia) on

Ini antara komen-komen yang dihantar menerusi posting di Instagram @999malaysia.

Image Via : Instagram

Image Via : Instagram

Image Via : Instagram

Image Via :  Instagram

Untuk info, pada tahun 2013, letupan meteor pernah berlaku dan menghentam Chelyabinsk, sebuah bandar di Rusia. Lebih daripada 500 orang cedera.

Menurut Nasa, kalau hentaman asteroid betul-betul terjadi, impak hentaman akan dijangka lebih dashyat daripada letupan meteor yang pernah berlaku di Chelyabinsk pada tahun 2013.

Beza Asteroid, Meteoroid dan Meteor

Mungkin ada yang masih keliru antara asteroid, meteoroid dan meteor. Asteroid ialah sejenis batu yang berada di angkasa lepas. Meteoroid pula ialah batu yang terpisah daripada Asteroid. Bila meteoroid masuk ke dalam atmosfera bumi, ia dipanggil meteor.

KATALAKI: Cuba Google Arc de Triomphe tu besar mana.

Last modified: 1 July 2019