Benda Yang Korang Patut Tahu Pasal Cybertruck

Sembang

Apa respons korang bila kali pertama tengok kenderaan terbaru yang dikenali sebagai Cybertruck, dipersembahkan sendiri kepada orang ramai oleh CEO Tesla, Elon Musk pada 22 November 2019 hari tu? Macam kereta Batman? Macam kereta Minecraft? Teruk gak la Cybertruck kena troll di media sosial.

Pertunjukan Cybertruck kali pertama kepada orang ramai diserikan lagi dengan babak cermin Cybertruck pecah semasa Elon Musk meminta bantuan ketua pereka kenderaan Tesla,Β Franz von Holzhausen untuk membuktikan yang cermin Cybertruck dilengkapi dengan teknologi “Tesla Armor Glass”.

Korang tak rasa ke Elon Musk memang dah rancang awal-awal pasal cermin Cybertruck pecah masa tayangan umum? Tengok la macam mana tersebar luasnya berita pasal cermin Cybertruck pecah di seluruh dunia. Setakat ni, Cybertruck dah pun menerima lebih daripada 200,000 tempahan awal.

Cybertruck dilengkapi dengan struktur komponen badan yang mempunyai kekuatan melampau menggunakan Ultra-Hard 30X Cold-Rolled Stainless-Steel, mampu mencapai kelajuan 100 km/h dalam masa 6.5 saat untuk versi rear-wheel drive, autopilot dan menggunakan kuasa eletrik sepenuhnya. Tesla Cybertruck akan mula dibangunkan untuk dipasarkan kepada pelanggan bermula tahun 2021. Tesla Cybertruck yang akan dipasarkan nanti ada kemungkinan nampak lain sikit daripada yang sekarang ni memandangkan side mirror pun takde dan dah tentu sekali tak menepati peraturan kenderaan yang boleh digunakan kat atas jalan raya.

Baru-baru ni, muncul satu video yang dimuat naik oleh Elon Musk sendiri, mengenai Tesla Cybertruck berjaya tarik Ford F-150 mendaki bukit.

Tak lama lepas tu, naib presiden Ford X, Sunny Madra terus respons dengan video yang dikongsikan oleh Elon Musk. Kereta buatan sendiri kena tarik macam tu je. Mana boleh diam macam tu je bro.

Info penting untuk korang yang tak berapa kenal siapa tu Elon Musk, lahir di Afrika Selatan pada tahun 1971, Elon Musk mula terlibat dalam bisnes dunia teknologi pada tahun 1995 melalui syarikat aplikasi komputer dikenali sebagai Zip2 yang dibangunkan bersama abangnya, Kimbal Musk. Pada tahun 1999, Elon Musk jual Zip2 kepada Compaq dengan harga mencecah RM 1 billion.

Selepas menjual Zip2, Elon Musk menubuhkan sebuah bank atas talian yang dikenali sebagai X.com. Setahun beroperasi, X.com bergabung dengan Confinity, sebuah syarikat aplikasi komputer untuk menghasilkan servis pindahan wang yang diberi nama PayPal. Pada tahun 2002, PayPal dibeli oleh eBay dengan harga mencecah RM 6 billion.

KATALAKI: Kaya sangat dah Elon Musk ni. Apa benda yang ada dalam otak dia, semua dia boleh realisasikan. Nak buat kapal angkasa pun dia boleh buat.

Last modified: 29 November 2019