Cara Buat Duit Dengan Barang Terpakai Korang!

Sembang

Siapa kata susah nak dapat duit? Zaman sekarang ni begitu mudah sekali untuk kita menjana pendapatan. Tak kisah la bagaimana cara sekali pun asalkan duit yang diperolehi tersebut adalah dengan cara yang halal. Tapi harini Thelaki tak nak share dengan korang cara yang pasti nak jadi kaya ataupun skim MLM yang tak masuk akal. Apa yang kami nak share dengan korang ni adalah cara-cara mudah untuk korang membuat “duit tepi” daripada barang-barang yang terpakai ataupun barang yang baru dibeli.

Dah banyak sangat kasut yang korang simpan tapi tak pernah pakai tu? Masih ada lagi t-shirt yang dah tak muat? Racket badminton yang masih elok tapi tak tau nak simpan kat mana dah? Daripada simpan je biar berhabuk kat rumah, apa kata korang let go je barang-barang kepunyaan korang tu di Thelaki.superdeals.com.my.

Image via: Thelaki.com.my

Selain daripada membaca artikel-artikel kat Thelaki.com.my. Kitorang juga ada portBarang Baek” untuk korang jual ataupun beli barang-barang yang terpakai ataupun barang yang masih fresh baru. Harini kita share cara-cara untuk korang jual ataupun beli barang. Okay, jom kita start.

1. MENJUAL ATAU MEMBELI

Image via: Thelaki.com.my

Pertama sekali, untuk menjadi penjual ataupun pembeli di portBarang Baek” Thelaki, korang kena pastikan korang daftar dulu akaun. Proses untuk mencipta akaun tu sangat lah mudah, tak sampai 5 minit pun. Korang hanya cuma perlu pergi ke Thelaki.superdeals.com.my. Scroll ke bahagian bawah “Beli dan Jual Dengan Komuniti Thelaki” dan klik “Cipta Akaun / Sign In”. Masukkan details seperti nama penuh, IC, alamat, username dan password. Kalau dah register, korang boleh ke bahagian ini juga untuk login. Dan yang paling penting sekali, pendaftaran akaun adalah PERCUMA!

Image via: Thelaki.com.my

Jika semuanya sudah lengkap, korang hanya perlu tunggu email rasmi daripada Thelaki untuk aktifkan akaun yang korang baru daftar. Korang akan terus dapat email seperti berikut.

Image via: Thelaki.com.my

Jika dah dapat email untuk aktifkan akaun korang, klik pada bahagian “Confirm Email”. Selepas itu, login dengan username & password yang korang daftar. Dah boleh terus mengunakan akaun untuk menjual ataupun membeli.

2. Nak Jual Barang

Okay bila korang dah settle mendaftarkan akaun korang. Sekarang ni let say korang nak beli jual barang dah terpakai ataupun yang baru. Korang hanya perlu pergi ke Thelaki.superdeals.com.my. Pada bahagian atas kanan, korang hanya perlu klik butang “Submit Ad”.

Image via: Thelaki.com.my

Once dah klik, ianya akan membawa korang ke bahagian untuk korang masukkan details tentang barang yang korang ingin menjual tersebut. Di page ini, korang hanya perlu masukkan tajuk barang yang korang nak jual tu, Ad type adalah berapa lama tempoh pengiklanan barang tersebut di Thelaki.superdeals.com.my. Letakkan juga harga yang korang nak let go tu, jika harga tersebut nego, tick pada bahagian kotak “Is negotiable?”. Di bahagian ini juga korang boleh masukkan details seperti kategori barang tersebut, nombor whatsapp korang, lokasi. Dan yang paling penting sekali, gambar (ataupun video) barang yang ingin dijual.

Setelah bahagian details dah selesai. Korang hanya perlu accept terma & syarat dan klik pada butang “Save Ad”.

3. NAK BELI BARANG

Tadi kami dah ajar cara nak jual barang. Sekarang kita ajar pula cara-cara nak beli barang. Okay, untuk membeli barang adalah cara yang paling mudah sekali. Korang hanya perlu klik pada page barang yang ingin dibeli tersebut, di page penjualan tersebut korang boleh dapatkan maklumat tentang penjual seperti nombor telefon/whatsapp, dan korang juga boleh contact penjual tersebut untuk tanyakan tentang barang yang ingin dibeli. Mudah saja. Kalau korang dah daftar akaun, korang boleh terus dapatkan terus informasi penjual dengan kadar segera.

Image via: Thelaki.com.my

4. BUKAN BARANG JE TAU Bukan Barang Je Tau!

Image via: Thelaki.com.my

Selain membeli atau menjual barang. Korang juga boleh iklankan service yang ingin ditawarkan seperti pekerjaan, pertukaran barang, sewa beli rumah atau barang, atau boleh juga melelong barang yang korang miliki. mengikut tempoh yang telah ditetapkan. Jadi apa tunggu lagi. Mudah bukan portBarang Baek” Thelaki ni? Apa yang penting korang kena pastikan korang daftar akaun dan boleh terus aktif mengunakan akaun tersebut. Selamat mencuba gais!

KATALAKI: Daripada simpan, baik jual dan buat duit. Mudah gais mudah!

Last modified: 1 October 2019