Evolusi Penalty Kick Game FIFA selepas 20 Tahun

Aktif, Bola

Korang tahu bila kali pertama permainan video FIFA pertama kali dipasarkan kepada orang ramai untuk main? Untuk kali pertamanya selepas dapat kebenaran dan lesen daripada FIFA, EA Sports mengeluarkan siri permainan video FIFA yang pertama pada tahun 1993, diberi nama FIFA International Soccer atau FIFA 94. Siri pertama FIFA ni hanya ada pasukan bola sepak negara je yang boleh dimain, tak guna nama pemain yang betul dan hanya boleh main kat PC je.

Bila FIFA 96 keluar, baru la siri permainan video FIFA mula berani dan berjaya membuatkan orang ramai berebut nak main selepas berjaya menampilkan pasukan kelab ternama dan pemain yang betul. FIFA 96 juga pertama kali boleh dimain menggunakan Playstation. Masa ni PES belum wujud lagi. Tahun 2001 baru muncul PES daripada Konami, rival EA Sports yang diberi nama World Soccer: Winning Eleven 5.

Selepas 20 tahun, dari 1999 hingga 2019, kita sendiri boleh nampak kecanggihan kualiti grafik dan gameplay oleh FIFA yang semakin smooth dan nampak real. Jom kita tengok macam mana rupa grafik FIFA 99 sampai FIFA 19 untuk penalty kick.

FIFA 99

FIFA 2000

FIFA 2001

FIFA 2002

FIFA 2003

FIFA 2004

FIFA 2005

FIFA 2006

FIFA 2007

FIFA 2008

FIFA 2009

FIFA 2010

FIFA 2011

FIFA 2012

FIFA 2013

FIFA 2014

FIFA 2015

FIFA 2016

FIFA 2017

FIFA 2018

FIFA 2019

KATALAKI: Korang start main FIFA yang mana satu? Dulu PES: Winning Eleven lagi famous.

Last modified: 16 January 2019