Kucing² Paling Popular Di Dunia

Sembang, ZAP, ZeKool

Zaman sekarang ni, kucing bukan je kawan baik kepada manusia, tapi kucing juga merupakan kawan baik kepada pengguna-pengguna media sosial. Ada gak manusia yang dahagakan aksi dan gelagat kucing di media sosial, semata-mata untuk meredakan kemarahan.

Tapi, ada gak manusia yang takut dengan kucing. Mungkin ada pengalaman pahit yang pernah berlaku antara manusia tersebut dan seekor binatang yang bernama kucing, jadi kita kena hormat gak manusia yang tak boleh nak bermesra dengan kucing. Jangan lak korang lagi nak campak kucing kat manusia yang takut dengan kucing.

Sebelum kita tengok kucing-kucing yang popular di dunia dan di internet, ada gak kucing-kucing yang secara tiba-tiba menonjolkan diri depan kamera. Ini dah banyak kali berlaku semasa berlangsungnya perlawanan bola sepak sehingga perlawanan terpaksa diberhentikan. Famous jap la kucing tu.

Disebabkan kucing merupakan salah satu makhluk pengaman yang wujud di media sosial, ini antara kucing-kucing yang korang patut selalu stalk kat internet untuk menyejukkan hati yang kadang kala bergelora.

NALA

 

View this post on Instagram

 

Caption this lol 😂 #iloveyou #meow #catsofinstagram

A post shared by Nala Cat ™ (@nala_cat) on

Satu-satunya kucing yang memegang rekod kucing paling popular dan paling banyak followers di Instagram, Nala sekarang ni berada di Amerika Syarikat bersama tuannya yang berasal dari Thailand. Nala pernah diiktiraf oleh Guinness World Record pada tahun 2019, memegang rekod The Most Followers on Instagram for a Cat. Nama Nala tu diambil daripada salah satu watak yang muncul dalam filem The Lion King.

 

View this post on Instagram

 

The best part of the year was being able to share it with you. Thank you for being a part of our lives and filling our hearts with unconditional love and support. It was an exciting year full of laughter, breaking records, meeting special people, launched a cat food company, wrote a book, and met so many of my fans. I cherish you! Life isn’t perfect and we had our challenges too, just like you. Jim Rhon said it best, “It’s not the blowing of the wind that determines our destination, it’s the set of the sail”. Cheers to setting bigger sails in 2020 that steers you away from sadness and struggle and leads you to a life you deserve! I love you!! #happynewyear #2020 #newyearseve

A post shared by Nala Cat ™ (@nala_cat) on

GRUMPY CAT

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grumpy Cat (@realgrumpycat) on

Digelar kucing paling baran di dunia, Grumpy Cat mula popular selepas gambarnya dimuat naik di Reddit dan seterusnya dijadikan meme di seluruh dunia. Bukan je popular kat Instagram, Grumpy Cat ada gak akaun Facebook, Twitter dan YouTube. Pada 14 Mei 2019, Grumpy Cat disahkan meninggal dunia oleh tuannya disebabkan jangkitan saluran kencing.

 

View this post on Instagram

 

Some days are grumpier than others…

A post shared by Grumpy Cat (@realgrumpycat) on

LIL BUB

 

View this post on Instagram

 

BEST JOB BUB #bubforever #lilbub

A post shared by Lil BUB (@iamlilbub) on

Juga berasal dari Amerika Syarikat, Lil Bub merupakan seekor kucing yang lain daripada yang lain, lahir dalam keadaan yang susah dan terpaksa dijaga dengan rapi oleh tuannya. Lil Bub mengalami tumbesaran yang berbeza dengan kucing-kucing lain, dagunya yang lebih kecil daripada sepatutnya menyebabkan Lil Bub sukar untuk menyimpan lidah kat dalam mulut. Tu yang lidah selalu terjuih je.

 

View this post on Instagram

 

GOOD JOB BUB #bestjobbub

A post shared by Lil BUB (@iamlilbub) on

Jangan terkejut, Lil Bub pernah ada filem dokumentari yang bertajuk Lil Bub & Friendz, ditayangkan pada tahun 2013 di Festival Filem Tribeca dan menerima anugerah Tribeca Online Festival Best Feature Film. Pada 1 Disember 2019, Lil Bub meninggal dunia disebabkan jangkitan di bahagian tulang yang serius.

 

View this post on Instagram

 

This is my first photo with BUB next our last photo together. On the morning of Sunday, December 1st 2019 we lost the purest, kindest and most magical living force on our planet. BUB was cheerful and full of love laying in our bed with us Saturday night, but unexpectedly passed away peacefully in her sleep.. I have always been fully transparent about BUB’s health, and it was no secret that she was battling a persistent and aggressive bone infection. Even knowing this, we weren’t expecting her to pass so soon or so abruptly without warning. I truly believe that she willingly made the decision to leave her failing body so that our family would not have to make that difficult decision ourselves. It is impossible to put into words the profound effect that BUB has had on my life, on the lives of thousands of homeless pets, and on the lives of those of you that have cared for her as if she were your own family. She taught me everything that I know about unconditional love, she brought my wife Stacy and I together, she’s the reason we have our beautiful children Rosco and Lula, and she has been a constant source of warmth and love in our lives for the past 8 years. To say that our family is devastated would be an understatement. But most importantly, BUB has made a huge difference in the world of animal welfare, and in the lives of millions of people worldwide. She has literally saved thousands of lives (both pets and humans), she started the first national fund for special needs pets, she was the subject of groundbreaking genetic and biological research, she’s helped raise over $700,000 for animals in need, and has spread a message of determination, positivity, and perseverance to people all over the world. And even though my heart is absolutely crushed by her graceful departure from planet Earth, I know that her sprit, magic, and overwhelming energy are still with us, reminding us every day to be better. Dearest BUB, I will never forget your generosity, your limitless supply of love, or your uncanny ability to bring so much magic and joy to the world. I am forever honored and humbled that you chose me as your caretaker. Please visit all of us in our dreams o

A post shared by Lil BUB (@iamlilbub) on

BUJIBU CHEMPEL

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bujibu Chempel (@bujibuchempel) on

Kucing paling popular di Malaysia yang terkenal dengan mimik muka nak ketat je, kini dah berjaya mengumpul lebih daripada 1 juta followers kat Instagram. Tak lama lagi cecah 2 juta la tu. Mula popular bersama Hanis Zalikha, seterusnya bersama dengan Hairul Azreen dan kini paling ngam dengan Yusuf Iskandar.

 

View this post on Instagram

 

Faham tak sempit

A post shared by Bujibu Chempel (@bujibuchempel) on

KATALAKI: Sekarang ni dah semakin ramai yang buat akaun media sosial untuk kucing masing-masing.

Last modified: 19 February 2020