Litar Nurburgring Hasil Air Tangan Orang Jepun

Motorsports

Korang familiar dengan litar Nurburgring? Salah satu litar lumba paling popular di dunia dalam kalangan penggemar dan pelumba kereta disebabkan keadaan litar lumba yang mencabar, dilengkapi dengan selekoh yang bahaya dan jalan yang berbukit.

Image Via : doubleapex.co.za

Image Via : hagerty.com

Image Via : motortrend.com

Baru-baru ni Toyota baru je siap buat test track yang memang seakan-akan macam litar lumba popular Nurburgring yang terletak di Toyota-shi, Jepun. Tapi litar yang dibina oleh Toyota ni lebih pendek sikit daripada litar lumba Nurburgring.

Image Via : global.toyota

Image Via : global.toyota

Image Via : global.toyota

Secara rasminya, Nurburgring Jepun ni dikenali sebagai Toyota Technical Center Shimoyama yang mempunyai pelbagai kemudahan lengkap untuk menguji sesuatu kenderaan. Tapi kemudahan yang disediakan belum lagi siap sepenuhnya. Buat masa ni, test track je yang boleh digunakan. Toyota Technical Center Shimoyama dijangka akan siap sepenuhnya pada tahun 2023.

Image Via : global.toyota

Image Via : global.toyota

Image Via : global.toyota

Bawah ni korang boleh baca comment daripada Presiden Toyota, Akio Toyoda pasal test track baru Toyota masa majlis pelancaran hari tu.

Image Via : gtplanet.net

KATALAKI: Makin mantap la kereta baru Toyota lepas ni. Dah ada litar lumba sendiri.

Last modified: 7 May 2019