Livery Kapal Terbang Paling Cun!

Collab, SuperDeals

SuperDeals

Pernah korang ternampak kapal terbang di airport ataupun di langit, dan benda yang paling mendapat perhatian sekali adalah corak dan warna pada kapal terbang tersebut?

Harini Thelaki nak educate korang pasal kapal terbang berlainan kat kapal terbang tu.

Selalunya pesawat yang selalu kita nampak membawa penumpang umum di lapangan terbang akan di corak warnakan dengan identiti syarikat penerbangan tersebut.

Tetapi ada juga syarikat penerbangan yang mengeluarkan edisi ataupun tema untuk pesawat penerbangan mereka mengikut musim ataupun untuk mempromosikan sesebuah campaign.

Dalam ‘bahasa ‘penerbangan’, design dan tema warna yang berlainan ini dipanggil sebagai “Livery”. Livery merupakan seni graffiti atau corak lukisan yang terdapat pada badan kapal terbang, ianya ibarat baju buat pesawat tersebut dan merupa salah satu cara untuk menarik mata penumpang dan juga tarikan buat para planespotter. Livery juga memberi kelainan buat kapal terbang yang kita dapat lihat dilangit.

Jom kita usha kapal terbang dengan Livery yang cun melecun. Kalau korang peminat pesawat kapal terbang, masa ni korang nak terliur.

Incredibles 2

Sempena dengan filem “Incredibles 2”, peminat-peminat filem ni dapat nampak kelibat Mr. Incredible, Elastigirl and the family membawa penumpang.

Lord of the Rings

Kalau korang peminat filem trilogi ni, confirm lagi bersemangat bila fly ke New Zealand. Selain “baju” bertemakan filem LOTR, video keselamatan dalam flight pun turut dilakonkan oleh pelakon-pelakon LOTR.

Toy Story

Yang melancong ke Disneyland, Shanghai dapat lah merasa Livery Toy Story ni. Yang paling best, bukan livery kapal je yang bertemakan Toy’s Story, malah semua menu makanan, headphones, tempat duduk pun mengikut tema filem Toy’s Story. Penumpang yang naik siap dapat simpan boarding pass bertemakan Toy’s Story.

Tema Burung

Tak terkejut ke bila tengok kat langit biru, tiba-tiba kita ternampak “burung” berwarna kuning cukup main besar lagi muncung dia tu. Kalau kat darat dah boleh tanya dah, “tu kapal terbang ke burung tu ek?”

Star Wars

Pada tahun 2015, sebuat syarikat penerbangan popular di Jepun telah membuat keputusan untuk memberikan perhormatan buat filem Star Wars dengan mencorakan kapal terbang mereka dengan character Star Wars R2D2, C-3PO dan BB-8. Cool gila!

Amacam? dah tengok design kapal-kapal terbang cun melecun macam ni, mesti ada rasa macam nak masuk kelas jadi pilot kapal terbang kan? AHHA! kalau korang teringin nak bawa kapal terbang sendiri, why not korang try dulu bawa Flight Simulator. Dengan hanya RM69, korang boleh try bawa kapal terbang dalam Flight Simulator serendah RM69 je. Fuh! Murah siot, kalau teringin, apa tunggu lagi? Klik Kat Sini

KATALAKI: Kalau boleh beli kapal terbang ni, dah lama dah aku make-up cantik-cantik

SuperDeals

Last modified: 30 May 2019