Maksud Tersirat Menyirat Apa Tu Tifo

Aktif, Bola

Ini lah dia Tifo daripada Ultras Malaya yang terbentang luas masa separuh akhir pertama Piala Suzuki AFF 2018 antara Malaysia dan Thailand kat Stadium Nasional Bukit Jalil hari tu. Setiap Tifo ada maksudnya tersendiri. Ultras Malaya ada share gak kat Instagram apa maksud sebenar Tifo daripada Ultras Malaya hari tu.

 

View this post on Instagram

 

“kau bukan raja, aku adalah raja” Raja rimba, Raja asia tenggera.. Tersurat dan tersirat, kita buktikan pada second leg di rajamanggala stadium siapakah raja yang sebenar.. @ultrasmalaya.my . . . follow ekor 👉🏻 @um07.my . . #harimaumalaya #untilthelastrebel #ekor #um07 #utlr #ultrasMalaya #tifo

A post shared by Um’07 (@ultrasmalaya.my) on

Tifo ni sebenarnya berasal daripada bahasa Itali yang bermaksud satu bentuk koreografi oleh penyokong sesuatu pasukan bola sepak menggunakan banner, bendera, skaf, kain tirai atau apa je yang boleh dijadikan visual di tempat duduk penyokong kat dalam stadium Tujuannya untuk menaikkkan lagi semangat pasukan yang disokong dan menggerunkan pasukan lawan.

Ini antara Tifo terbaik yang pernah dilakukan oleh penyokong-penyokong bola sepak seluruh dunia.

Tifo Borrusia Dortmund

Tifo Real Madrid

Tifo Paris Saint-Germain

Tifo Borussia Dortmund

Tifo Legia Warszawa

Tifo Jerman

KATALAKI: Kat Stadium Rajamangala nanti Ultras Malaya ada buat Tifo tak agak-agak? Dah sangap nak tengok Tifo Ultras Malaya ni.

Last modified: 24 December 2018