Mitos Workout – Perkara Yang Patut Dilupakan

Collab

Gym Membership
RM79

Bila citer pasal workout ni mesti ramai yang bro-bro yang tahu perkara-perkara basic pasal workout. Ada yang kadang-kadang tu tahu bermacam-macam benda pasal workout tapi sejenis yang pergi gym sekali dua je. But tahukah korang ada berberapa fakta tentang workout yang sememangnya adalah mitos. Harini Thelaki nak kongsikan beberapa perkara mitos workout.     

Kalau Sakit workout tu betul
Selalu kalau korang workout selama sejam-dua macam tu, muscle dan sendi-sendi korang confirm akan sakit and bengkak. Orang kata kalau bengkak, maksudnya workout tu betul. Betul ke tak? Sebenarnya, kesakitan tu berpunca daripada Microtrauma ke serat otot atau muscle fibers.

Stretching
Selalu kita akan dengar, sebelum nak workout kita kena stretching dulu untuk kurangkan bengkak pada muscle. Perkara sebenarnya stretching adalah perkara wajib dan stretching ni adalah untuk me-relaxkan otot-otot badan.

Workout Berjam-jam

Tentunya kebanyakkan kita ada persepsi dimana, kalau lagi lama kita workout maksudnya lagi bagus. Ada sesetengah orang akan habiskan masa sampai berjam-jam kat gym semata=semata nak dapatkan result yang terbaik. Tapi sebenarnya faktor yang paling penting sekali dalam workout adalah quality workout tersebut dan bukannya masa lama yang kita ambilkan di gym.

Kena selalu workout
Ada sesetengah yang berpendapat yang kita kena selalu workout. Sampai ada yang sanggup pegi gym hari-hari sampai tak fikirkan benda lain dah. Sebenarnya ini adalah perkara yang salah, rest periods diperlukan dalam 2 hingga ke 3 hari untuk rehatkan badan dan otot.

Mitos atau tidak, harap-harap apa yang Thelaki sharekan kat korang dapat membantu sedikit atau sebanyak. Bila citer pasal workout ni jugak, apa yang paling penting adalah korang workout untuk menjadi sihat dan nampak fit. Workout bukan saja untuk timbulkan muscles tapi untuk menjadi sihat jugak. Selain daripada tu, ada eloknya kalau korang workout dengan personal trainer. Nak sesi gym & personal trainer murah, apa kata korang check out offer ni dekat SuperDeals, RM79 je untuk sebulan.

KataLaki: Ada sesetengah bro yang kita kenal, pegi gym 2-3 kali tapi sembang macam dah workout 10 tahun. Kah!

Gym Membership
RM79

Last modified: 9 November 2018