Negara Negara Paling Kurang Populasi

Sembang, ZAP, ZeKool

Menurut U.S. Census Bureau, bandar New York di Amerika Syarikat mendapat lebih lapan juta orang penduduk yang telah pun memenuhi kawasan geografi yang kecil, menjadikan kepadatan penduduk sekitar 27,000 orang setiap batu persegi. Ini adalah salah satu fakta yang membuatkan populasi kita sekarang terdapat hampir tujuh bilion orang di bumi.

Menurut Kerajaan Metropolitan Tokyo, lebih daripada 13 juta orang tinggal di bandar dengan kadar hampir 6,200 orang setiap kilometer persegi, menjadikannya bandar paling padat penduduk di Jepun.

Negara-negara yang kami sebutkan di atas ini adalah negara-negara yang mempunyai populasi penduduk yang ramai dan padat dan negara-negara tersebut adalah negara yang masih lagi sentiasa berkembang dan menambah bilangan populasi dengan era permodenan. Tapi bagaimana pula dengan negara-negara yang masih lagi terdapat kawasan-kawasan yang luas dengan bilangan penduduk yang kurang?

Mengambil sumber data daripada World Bank, harini kami nak tampilkan 10 negara yang mempunya bilangan populasi di dunia. Jom kita usha.

MALDIVES

Dalam bilangan negara yang paling populasi, di Asia. Maldives adalah negara yang mempunyai populasi penduduk yang boleh dikirakan sebagai sedikit

Maldives telah diambil alih oleh Belanda pada pertengahan abad ke-17, dan kemudiannya, telah ditendang oleh pasukan British beberapa tahun kemudian. Negara Maldives menerima kebebasan daripada United Kingdom pada tahun 1965 dan pada tahun 1968 mengisytiharkan sebagai republik bebas.

VATICAN CITY

Dengan populasi sekurang 1,000 populasi penduduk, ini mencatatkan Vatican City sebagai negara dengan bilangan populasi paling kurang di dunia. Vatican City juga merupakan negara terkecil di dunia dengan ukuran tanah di 0.17 batu persegi. Vatican city juga merupakan negara paling kurang penduduk di Eropah.

NAURU ISLAND

Negara pulau Nauru yang terletak di pertengahan pasifik di Micnesia adalah negara kedua paling rendah bilangan populasi atau penduduk. Dengan hanya bersaizkan 10,756 populasi. Pulau tersebut juga secara rasminya dikenali sebagai Repulic of Nauru juga merupakan negara ketiga terkecil di dunia. Negara ini juga mempunyai 90% kadar pengangguran.

TUVALU

Ini pula ada negara ketiga paling yang menduduki carta negara paling kurang penduduk di dunia. Dengan populasi total sebanyak 11,646, negara pulau Tuvalu ini terletak di pertengahan pasifik di Polynesia. Oleh kerana kekurangan sumber yang boleh dieksploitasi dan potensi ekonomi dengan mengambil kira tentang saiz negaranya yang kecil, Tuvalu telah dikategorikan sebagai “negara paling kurang maju” oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

PALAU

Di dalam list group antara pulau-pulau terdapat juga Palau yang terletak di lautan pasifik. Negara ini mempunyai total sebanyak 340 pulau dengan bilangan populasi sebanyak 21,097 penduduk.

MONACO

Untuk negara yang mempunyai bilangan populasi yang berbahasa Perancis. Negara Monaco mempunyai total sebanyak 37,623 populasi penduduk. Menurut sebuah kisah legenda lama ianya mengatakan bahawa, pada zaman purba, Hercules telah lalu di kawasan tapak Monaco. Lalu menggalakkan rakyat untuk membina kuil Hercules Monoikos sebagai tanda penghormatan.

KATALAKI: Pusing pusing balik-balik jumpa kawan-kawan gak ke camna?

Last modified: 18 February 2020