Referee-Referee Paling Cun Di Dunia

Aktif, Bola

Sekarang ni nampaknya dah ramai gak wanita yang mula terlibat dalam bidang pengadilan dalam bola sepak pasukan lelaki dan wanita. Tapi sebelum dorang diberikan tanggungjawab untuk jadi pengadil untuk pasukan lelaki, selalunya dorang akan terlibat dulu secara aktif dalam perlawanan bola sepak wanita.

Kali ni kami dah kenal pasti dan nak share dengan korang, pengadil-pengadil bola sepak yang cun-melecun kat dunia ni yang pernah mengadili perlawanan bola sepak lelaki dan wanita. Siap dengan Instagram rasmi sekali kami bagi.

Katie Patterson

Pada tahun 2015, Katie Patterson merupakan pengadil wanita pertama yang jadi pengadil dalam perlawanan rasmi liga bola sepak Australia, A-League. Tahun 2019, Katie Patterson berumur 29 tahun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katie Louise (@klvpat) on

Ekaterina Kostjunina

Ekaterina Kostjunina ialah pengadil wanita yang berasal dari Rusia. Tahun ni, Ekaterina Kostjunina berumur 23 tahun dan boleh tahan popular gak kat Instagram

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ЕКАТЕРИНА КОСТЮНИНА (@kostyuninaa) on

Fernanda Colombo

Pengadil yang pernah menimbulkan kontroversi dalam perlawanan liga Brazil antara Cruzeiro dan Atletico Mineiro pada tahun 2014. Fernando Colombo dikatakan dah berhenti daripada bertugas sebagai pengadil bola sepak di Brazil.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fernanda Colombo (@fernandacolomboreal) on

Karolina Bojar

Karolina Bojar berasal dari Poland, baru berumur 22 tahun. Datuk kepada Karolina Bojar, Carol Bojar juga seorang pengadil bola sepak. Setakat ni, Karolina Bojar digelar pengadil wanita paling cantik di Poland.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Karolina Bojar (@bojarmeow) on

KATALAKI: Kita doakan semoga lagi ramai wanita-wanita hebat yang berminat untuk jadi pengadil bola sepak lepas ni. Teringin gak nak tengok pengadil wanita dalam Liga Super Malaysia.

Last modified: 29 March 2019