Berapa Lama Korang Hadap Phone Korang? – (Survey & Giveaway)

Collab

Zaman sekarang ni, boleh dikatakan screen adalah sebahagian daripada kita semua. Tak kisah la sama ada ianya adalah screen telefon pintar, televisyen, tablet, atau mahupun gaming devices. Namun, pengunaan keterlaluan atau pun kerap dapat menimbulkan gejala yang dikenali sebagai screen time addiction boleh memberikan impak yang negatif buat setiap penguna. 

Pertama kali pastinya ramai yang tertanya-tanya apakah itu screen time?

Screen time merujuk kepada jumlah masa yang telah diluangkan pada barangan elektronik seperti smartphone, komputer, laptop, televisyen ataupun konsol gaming 

BUKAN UNTUK BUDAK-BUDAK JE

Menurut sebuah kajian, screen time dapat memberikan impak yang terus menerus secara tidak langsung mempengharuhi perkembangan pembesaran kanak-kanak. Mungkin ramai yang beranggapan ianya hanyalah suatu gejala yang hanya memberikan kesan kepada kanak-kanak. Tetapi tahukah korang bahawa screen time addiction juga boleh memberikan effect kepada orang dewasa.

Walaupun sebenarnya tiada lagi kata putus sama ada berapa jumlah waktu screen yang selamat untuk orang dewasa, waktu screen yang ideal ialah sebanyak dua jam dalam sehari, iaitu bersamaan dengan waktu screen yang disyorkan buat kanak-kanak. Walaupun tak masuk akal lah kalau orang dewasa nak terhadkan masa pengunaan screen seperti waktu yang direcommendkan tu. Apa yang boleh dan mampu kita semua lakukan adalah dengan mengurangkan pengunaan peralatan elektronik. 

Antara tips yang mungkin sedikit sebanyak dapat membantu korang untuk mengurangkan screen time, antara yang disyorkan adalah dengan melakukan stretching, membetulkan posture tubuh badan, berjalan atau pun memfokus pada objek yang jauh selama 20 saat. 

Okay kata korang try test survey yang kitorang buat kat bawah ni. Dengan hanya masa kurang lebih 5 minit untuk jawab soalan survey dibawah ni korang boleh rebut peluang memenangi realme Buds Air Neo dan realme Watch.

Create your own user feedback survey

KATALAKI: Terima kasih sebab meluangkan masa untu mengisi survey kami ini bros!

Last modified: 30 July 2020