Syarikat Besar Yang Berasal Dari Silicon Valley

Sembang

Apa benda pertama yang korang terfikir bila dengar pasal Silicon Valley? Kalau korang tak familiar, Silicon Valley terletak di Northern California yang mempunyai beberapa bandar antaranya San Jose, Palo Alto, Menlo Park, Cupertino, Santa Clara, Mountain View dan Sunnyvale. Silicon Valley ni famous disebabkan banyak syarikat-syarikat besar dalam bidang teknologi yang bertapak kat sana. Tapi korang tahu tak macam mana boleh muncul nama Silicon Valley tu?

Perkataan Silicon tu wujud disebabkan dekat Silicon Valley lah kali pertama computer processor yang diperbuat daripada Silicon wujud. Panggilan Silicon Valley pertama kali digunakan apabila seorang wartawan, Don Hoefler gunakan perkataan Silicon Valley dalam surat khabar yang diterbitkan pada tahun 1971 untuk merujuk kepada bandar California yang dipenuhi dengan syarikat-syarikat teknologi dan panggilan Silicon Valley kekal sampai sekarang.

Ada berapa banyak company besar kat Silicon Valley ni? Pehh serius banyak brader. Jom kita tengok syarikat-syarikat besar yang ada kat Silicon Valley ni.

Adobe

Ditubuhkan: Disember 1982

Apple

Ditubuhkan : April 1976

eBay

Ditubuhkan : September 1995

Electronic Arts

Ditubuhkan: May 1982

HP

Ditubuhkan: Januari 1939

Intel

Ditubuhkan: Julai 1968

Netflix

Ditubuhkan: Ogos 1997

Tesla

Ditubuhkan: Julai 2003

Uber

Ditubuhkan: Mac 2009

YouTube

Ditubuhkan: Februari 2005

Google

Ditubuhkan: September 1998

Pixar

Ditubuhkan: Februari  1986

KATALAKI: Ada banyak lagi company gempak-gempak kat Silicon Valley ni. Twitter, GoPro, Nvidia, Facebook dan banyak lagi weh. Korang tak teringin nak jejak kaki kat Silicon Valley?

Last modified: 18 February 2019