Top 3 Bandar Paling Sejuk!

Collab, SuperDeals

SuperDeals

Bila sebut je cuaca kat Malaysia ni. Ada 2 je cuaca yang kita suka. Ada beberapa orang yang sukakan cuaca panas dan ada jugak yang sukakan musim hujan. Bila cuaca terlalu panas, ada je benda-benda yang tak berapa best berlaku seperti, faktor kekurangan bekalan air dan sebagainya. Tapi bila musim hujan pula akan berlakulah fenomena-fenomena dan kes seperti pokok tumbang, banjir dikawasan bandar ataupun di kawasan terpencil.

Tapi antara dua-dua cuaca ni. Yang paling kita semua suka sekali mesti la cuaca sejuk. Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia mengesahkan bermula pada bulan Januari 2018, beberapa kawasan terutama di selatan Semenanjung mengalami penurunan suhu dengan Kuala Pilah di Negeri Sembilan merekodkan suhu paling rendah pada 21 darjah Celcius.

Untuk bergemar musim sejuk, kali ni Thelaki nak share dengan korang, top 3 bandar best dengan cuaca paling sejuk di dunia menurut sumber Indiatimes.

1. Oymyakon, Russia

Dengan populasi sebanyak 500 penduduk. Oymyakon bertempat di Siberian Russia, dan ia hanya beberapa ratus kilometer dari Artic Circle. Suhu purata pada Januari turun kepada 50 darjah Celsius. Disebabkan cuaca sejuk yang terlampau, penduduk disana letakkan kereta mereka di garaj yang dipanaskan supaya engine tak rosak. Penduduk disana juga tidak memakai cermin mata kerana frame yang akan mudah beku. Fuhh sejuk beb…

2. Verkhoyansk, Russia

Verkhoyansk bertempat di wilayah yang sama dengan Oymyakon di rantau Yakutia. Penduduk disini memilih untuk hibernate dengan memastikan rumah mereka hangat berbekalkan pemanas daripada kayu api. Pada musim winter, satu-satunya cara untuk travel ke kawasan ni adalah untuk memandu kereta melalui sungai Yana yang beku.

3. Snag, Canada

Snag adalah sebuah kampung kecil yang terletak berhampiran Lebuhraya Alaska di Yukon, Kanada. Suhu jatuh ke tahap paling rendah pada bulan Januari di mana suhu terendah yang pernah dicatatkan di Amerika Utara adalah 63 darjah Celsius pada tahun 1947. Untuk elakkan terkena frost bites, penduduk di hanya keluar rumah bila perlu sahaja.

Kalau korang teringin nak rasa sendiri kesejukkan di negara Top 3 paling sejuk ni. silakan lah. Pastikan korang prepare penting kelengkapan yang cukup seperti bajuk & jaket yang tebal. 

Tapi kalau rumah korang panas gila walaupun dah complete dengan aircond berkuasa kuda yang tinggi. Mungkin aircond korang tu perlu diservice untuk kesejukan yang lebih padu. Apa kata korang try 1 sesi service aircond yang ada di Super Deals ni. Dengan hanya RM65, korang boleh jimat 50% daripada bayaran harga asal (RM130). Kalau berminat kasi klik aja DISINI

KATALAKI: Satu lagi tempat yang sejuk adalah dioffice Thelaki. Tak caya, meh la datang heh…

SuperDeals

Last modified: 30 May 2019