Top 3 Kecederaan Bola Sepak Paling Teruk!

SuperDeals

SuperDeals

Tak kisah la dalam apa jua sukan, sama ada sukan yang kurang lasak atau pun sukan lasak. Kecederaan atau kemalangan memang susah nak dielakkan. Kalau boleh elak kita elak tapi kadang-kadang ada yang memang kita sendiri tak boleh nak elak. Macam pepatah melayu kata, “malang tidak berbau”.

Dalam banyak-banyak accident ataupun injuries yang dialami oleh pemain bola sepak . Ada sesetengah injuries yang boleh dikatakan minor yang boleh baik pulih dengan cepat, tapi ada jugak kecederaan yang ambil masa sehingga lebih dari bertahun-tahun untuk recover.

Dan sebagai pemain bola sepak yang berada di kelas professional atau kelas antarabangsa. Pemain bola sepak ini juga tidak lari daripada terkena kemalangan. Harini Thelaki nak share kat korang Top 3 players yang dah pernah alami kiranya “the worst football injury” dalam sejarah bola sepak.

Petr Cech – Reading LAWAN Chelsea

14 Oktober, 2006Membuktikan yang bukan hanya pemain-pemain di hadapan saja yang perpotensi untuk tercedera, tetapi kecederaan juga boleh sama sekali menimpa penjaga gol. Petr Cech hampir-hampir kehilangan nyawa selepas menerima challenge yang boleh dikatakan agak kontroversi juga daripada pemain Reading, Stephen Hunt.

Pelanggaran lutut pemain midfielder Reading tersebut di kepala Petr Cech menyebabkan Petr Cech yang dilaporkan pengsan sejurus dibawa ke bilik persalinan. Petr Cech juga dilaporkan dikejarkan ke hospital Royal Berkshire dan terus mendapatkan surgery untuk retakan pada tulang belakang tengkorak.

Djibril Cisse – Blackburn LAWAN Liverpool

30 Oktober, 2004 – Ni antara player yang selalu dikatakan selalu mengalami kecederaan. Dan kecederaan pertama Djibril Cisse apabila bermain untuk the Reds adalah apabila tulang di bahagian tibia dan fibula di kaki kirinya yang retak bukan disebabkan ditacle, tetapi apabila terjatuh selepas blade boots kasutnya tersangkut diturf. Djibril Cisse ambil masa kurang lebih tujuh bulan untuk recover.

Alan Smith – Liverpool F.C LAWAN Manchester United

18 Februari, 2006 – Bekas pengurus Manchester United Sir Alex Ferguson mengambarkan injury ini sebagai injury paling teruk yang beliau pernah lihat. Pemain midfield untuk Man U ini patah kaki kirinya serta buku lalinya terkehel selepas menghalang tendangan bola free kick daripada Liverpool.

Tak kisah la apa pun peranan korang dalam ataupun luar padang bola. Kemalangan atau kecederaan memang boleh terjadi walaupun bukan secara kasar atau pun yang disengajakan. Kecederaan juga boleh terkena bukan saja pada bola sepak, tapi apa-apa jenis sukan sekali lah.

Buat yang kaki bersukan tu or kaki gym, pastikan korang berhati-hati dalam melakukan aktiviti bersukan. Pastikan stretching kena cukup dan kena jaga juga kesihatan selepas habis game. Kalau nak lagi best, habis game korang pastikan pergi urut badan. Kalau nak lagi senang untuk mengurut badan atau bahagian yang di inginkan, apa kata korang dapatkan OGAWA Leni Touch Handheld Vibration Massager yang korang boleh dapatkan pada harga semurah RM125 di Superdeals.com.my. Maka kalau berminat? klik je KAT SINI untuk dapatkannya!.

KATALAKI: Malang tak pernah berbau tau kawan-kawan…

SuperDeals

Last modified: 19 August 2019